top of page

NOM: Pol Cunyat

WEB: https://www.polcunyat.com/

INSTAGRAM: @polcunyatgas

1. Des de quan et dediques a la il·lustració i com vas començar?

Em dedico a la il·lustració professionalment des de l’any 2000. El meu primer encàrrec professional, va ser arran de les pràctiques del cicle formatiu d’il·lustració, que em va tocar fer-les a l’editorial McGraw-Hill, encarregant-me dels dibuixos d’uns llibres de text. Tot i estar en període de pràctiques, es van portar molt bé amb mi, em van fer un contracte normal com qualsevol il·lustrador i em van pagar per la meva feina. Vaig tenir molta sort i vaig aprendre molt.

2. Com acostumes a fer les il·lustracions (digitals, aquarel·la, pastels...), en cas de ser digital, quin programari utilitzes?

Actualment acostumo a treballar el llapis i la tinta sobre paper. També és veritat, que la tinta, segons la feina, la faig digital, però el llapis em costa molt treballar-lo amb digital, necessito el tacte del paper o jo que sé. El color, sí que sempre el faig en digital, ja que em resulta molt més fàcil i ràpid. Pel que fa a programari, acostumo a treballar amb Photoshop, menys quan se’m demanen treballs vectorials, que treballo amb l'Illustrator, tant la tinta com el color.

3. Quines diferències hi ha entre una il·lustració infantil, una juvenil o una d'adult?

Pel que fa a la il·lustració infantil, acostumen a ser formes més simples i arrodonides, traços gruixuts a la tinta i colors vius. A la il·lustració juvenil, ja trobem formes complexes i amb games de colors més amplies, mentre que la il·lustració adulta, podem dir que tendeix cap al realisme, tan pel que fa a formes com a colors. També et diré, que crec que la història és el que més marca a quin públic va dirigida una obra, perquè penso que amb qualsevol estil gràfic, es pot explicar qualsevol història. Només cal anar a una llibreria i veure la quantitat d’estils que trobem per llibres de diferents edats.

4. Escrius les teves pròpies històries? Si és així, en què et fixes per escriure-les o què és el que vols transmetre?

Sempre he treballat sobre textos d’altres persones. Tot i que sempre tinc un munt de papers i llibretes on escric idees que em venen al cap, per algun dia poder crear les meves pròpies històries, que és un objectiu que tinc. El problema principal és trobar temps per poder fer-ho... Les úniques coses que he escrit són guions pels còmics que apareixen en els col·leccionables de Playmobil. Quan escric alguna cosa, m’agrada molt buscar idees en fets històrics i en la mitologia de diferents cultures, agafar-ho tot i barrejar-ho, creant històries noves i diferents.

5. Què em recomanes o quin consell em donaries per la creació del meu propi conte?

Que treballis en alguna cosa que t’interessi explicar de veritat i que puguis il·lustrar amb el teu estil de dibuix. Que et documentis bé del que vols explicar. Que llegeixis als teus autors preferits, que miris com dibuixen i com narren. I que sempre estiguis preparat per apuntar les idees que et vinguin al cap, perquè aquestes acostumen a aparèixer en moments inesperats.

6. Com funcionen les editorials (des de la teva experiència)? En què s'hi fixen a l'hora de publicar un conte/llibre?

Es fixen en moltes coses, primer de tot, que l’obra que els proposes, encaixi dintre la seva línia editorial. Això és bàsic per buscar una editorial on vendre la teva obra, has de veure si el que tu vols vendre, està dintre del tipus d’obres que publiquen (format, estil d’il·lustració, tipus d’història...). El que acostumen a buscar en el text, és que a part d’estar ben redactat, que expliqui una història original i  adequada al públic al qual va dirigit. Pel que fa a les il·lustracions que acompanyen el text, que transmetin el que explica el text i que aportin també alguna cosa, que afegeixin detalls a l’història que il·lustren, i clar, que siguin adequades pel que fa a l’estil, al públic al que va dirigit. Tot això es molt subjectiu i dependrà molt dels gustos de l'editor que vegi la teva obra, però com més tinguis en compte tots aquests factors, més opcions tindràs que es fixin amb tu.

bottom of page